Svenska skogen, arbetslöshet och nyanlända

Sverige består till största delen av skog och de gröna näringarna i landet behöver verkligen mer folk. Nu satsar regeringen på att få ut nyanlända och långtidsarbetslösa ut i skog och mark för både praktik och arbete.

 

Platser värt ett besök är egentligen alla svenska skogar, något vi skrivit om tidigare. De är inte bara härliga att vistas i med sin rena luft och vackra, gröna vyer – det har även en stor biologisk mångfald med både växter, djur och insekter. Flora och fauna helt enkelt.

 

Svenska skogen behöver folk

 

Svenska skogen är ett av vårt lands största tillgångar och mestadels av Sverige består faktiskt av just skog. I Dagens Nyheter går det nu att läsa om hur tusentals långtidsarbetslösa och nyanlända ska få hjälpa myndigheterna att röja skog, rusta upp vandringsleder, städa stränder och utföra andra liknande gröna jobb. Det gör att dessa personer lär sig grunderna i en bransch och får sysselsättning samtidigt som branschen får nytt folk vilket den verkligen behöver:

 

– Vi måste intensifiera våra insatser för den grupp arbetssökande som är lite äldre, med en väldigt kort utbildning, och där den längre utbildningsmodellen inte hinns med, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) – Dagens Nyheter

 

Det är under 2018 som regeringen satsar hela 270 miljoner på att Skogsstyrelsen och en bunt andra myndigheter samt länsstyrelser ska lära upp nyanlända och långtidsarbetslösa i dessa gröna arbeten som behöver folk. Så dels handlar det om att stärka grupper som befinner sig långt från arbete och arbetsmarknad men även att finna arbetskraft till en skogsbransch som skriker efter nytt blod.

 

Arbetsuppgifter som de gröna näringarna erbjuder är allt från att röja och grusa vandringsleder till att städa nersmutsade stränder runt om i landet samt gräva upp jättebjörnlokor, röja sly och städa fornminnesområden. Personerna kommer få arbetsvana och ett naturligt nät av kontakter. De får dessutom ett meningsfullt sammanhang, lär sig svenska, kanske bättre självförtroende och kommer ut i skog och natur. Bara att få vistas ute i en skog är ju välgörande, vare sig det är ute i de östgötska ekskogarna eller ute på en skärgårdsö i Roslagen.