Resa i jobbet har för- och nackdelar

Hur påverkas vi av att resa i jobbet? Och i vilka yrken kan du se till att både jobba och komma ut i vida världen?

 

Ska du ut och resa? Oavsett om det är en weekendresa, en jorden-runt-resa eller en resa i jobbet behöver du förmodligen en bra väska eller ryggsäck där du kan bära med dig det viktigaste. Köp resväskor här.

 

Det är många som vill lämna nio-till-fem-jobbet och resa mer, kanske resa i tjänsten eller helt enkelt jobba utomlands. De yrken som möjliggör detta är bland annat följande:

 • Import/export. Som inköpare för exempelvis företag i textilbranschen får du tillfälle till exotiska resor. Över huvudtaget kan många jobb inom handel öppna portarna till världen.
 • Arkeolog. Här krävs det förstås utbildning i ämnet, men har du det och vill studera historia genom att arbeta utomhus och gräva fram gamla ruiner så kan det inte bli bättre än så här.
 • Engelsklärare. Människor över hela världen vill lära sig engelska så är du lärare i engelska går det att få jobb som det nästan överallt. Och dessutom får du ju sommarlov!
 • Sjuksköterska. Folk blir sjuka och i behov av vård överallt i världen, sjuksköterskor blir aldrig arbetslösa.
 • Roddare. Som teknisk fixare eller allmän hjälpreda åt kringresande åt artister av alla de slag får du se världen.
 • Resebloggare. Duktiga bloggare med rätt sponsorer kan leva på att resa jorden runt och skriva om sina upplevelser.
 • Frilans. På samma sätt som för resebloggare öppnar den moderna tekniken nya sätt för människor att arbeta på distans, inklusive på resande fot.
 • Lantarbetare. Åtskilliga backpackers jobbar säsongsvis i lantbruk över hela världen.
 • Arbete i resebranschen. Smart val av självklara skäl. Som turistguide, pilot eller hotellanställd får du rikliga tillfällen att se dig om på spännande platser.
 • Bartender. Flextid och om du har tur, riklig dricks, ger tid för både arbete och fritid då du hinner se dig runt.
 • Au pair. En klassiker för dig som gillar att pyssla om barn och som vill ut i världen.

 

Källa: Expressen Allt om resor

 

Hälsonackdelar med att jobba och resa?

Men hur påverkas egentligen hälsan av att resa i jobbet? Det kan bara både si och så med det. Kanske beror det lite på hur du är som person men också vad du jobbar med. Men resor betyder generellt restaurangbesök, hotellnätter och ojämna tider. Dina rutiner ruckas på helt enkelt. I en ny större undersökning går det till exempel att läsa om hur var femte person som reser i tjänsten lever mer ohälsosamt när de reser med sitt jobb. I en artikel i Chef.se går det att läsa om hur överdådiga frukostar och sena middagar med alkohol inte är bra för dig, inte för din kropp i alla fall. Det är hög social samvaro med exempelvis kunder, då vill en heller inte tacka nej, fastän man kanske hellre hade tagit en tidig kväll på hotellet och inte en sen kväll på en bar. De värsta hälsobovarna är just ohälsosam mat, mindre sömn, mer alkohol, ingen träning samt att det är svårt att tacka nej till fika på möten och dylikt. Läs mer om detta i magasinet Chef.se.

 

Mer tips och tricks för du som är affärsresenär kan du läsa om i denna artikel från Computer Sweden.