Packtips inför utlandsstudier

Är du på väg utomlands för att studera? Inledningen på dina studier kan underlättas en hel del om du tagit med dig rätt saker.

Förutom de självklara sakerna i din resväska som ett giltigt pass och biljetter, gäller det att ha ordning på eventuellt visum eller andra handlingar som krävs för att vistas i landet för dina studier. Bra att kolla upp är giltighetstiden på handlingarna så du slipper att göra en onödig resa hem, för att förnya något av dem. Vanligen får man ta 10 kg i handbagaget och ytterligare 20 kg i incheckade resväskor. Det mesta kommer utgöras av de kläder du behöver på plats, möblerna kan du lämna hemma, pennor och block köper du förmodligen billigare på plats.

”Inom Europa bör du beställa och ha med dig det europeiska sjukförsäkringskortet”

Så vad annat är bra att ha med sig?

Antagningshandlingarna har du säkert tillgång till digitalt, men undersök med skolan om eventuella betyg eller certifikat ska uppvisas i original på plats. Försäkringshandlingar och kontaktuppgifter i pappersform till ditt försäkringsbolag är bra att ha med sig, det är inte alltid internetuppkopplingen fungerar då du snabbt måste ha tillgång till dem. Inom Europa bör du beställa och ha med dig det europeiska sjukförsäkringskortet. Det gäller att komma ihåg att det kan vara stora skillnader på hur sjukvården fungerar i olika länder. Det internationella ISIC-kortet kan vara bra och det ger dig rabatter på exempelvis resor. Beroende på till vilket land du ska, är det bra att ha hemadressen uppskriven på en lapp, så att du kan visa upp den för en buss- eller taxichaufför om du går vilse de första dagarna. Undersök innan vilken nätspänning som gäller i landet, och ta vid behov med dig en adapter. Sådana kan vara dyra att köpa i efterhand på t.ex flygplatsen.