Normandie

Frankrike har mycket att bjuda på. En region som lockar många turister är Normandie, där vikingarna slog sig ned för 1000 år sedan. Trots att det är turistiskt finns det många pärlor i denna region.

Normandie är en region i nordvästra Frankrike, vid Engelska kanalen. Området erövrades på 900-talet av skandinaviska vikingar som sedan fick landskapet mot att de svor trohet till den franske kungen. Normanderna besegrade på 1000-talet den engelske kungen i slaget vid Hastings. Denna händelse finns beskriven på den 70 meter långa Bayeux-tapeten, som visas på ett specialbyggt museum i staden Bayeux .

Normandie är också känt för flera matvaror och rätter, som cider, calvados, camembert-ost och galetter, en sorts crêpes som görs på bovete. De avnjuts med fördel i någon av badorterna Deauville, Trouville eller Honfleur, som alla tre ligger strax utanför Le Havre, en av de största städerna i Normandie. Dessa tre orter har lite olika karaktär. Deauville är den flottaste av dem, med casino, golfbana och många märkesbutiker. Trouville, på andra sidan floden Touques, ligger det folkligare Trouville. Honfleur, slutligen, ligger vid Seines mynning och har en mer konstnärlig prägel. Den populäraste delen av Honfleur kallas Vieux Bassin, och ser ut som många tänker sig franska städer. Det beror på att otaliga konstnärer genom åren har avbildat byggnaderna i Vieux Bassin.

Mont Saint Michel i NormandieMont Saint-Michel

Den mest kända sevärdheten i Normandie är utan tvekan Mont Saint-Michel, som besöks av ungefär 3 miljoner turister varje år. Det är en av Frankrikes minsta kommuner, både till ytan och till invånarantalet (44 stycken, enligt Wikipedia), och består av halvön Mont-Tombe som vid högvatten avskiljs från det normandiska fastlandet. På ön/halvön finns ett kloster och en klosterkyrka, vars anor går tillbaka till 900-talet. Mont Saint-Michel är till viss del en aning för turistiskt för många, men till största delen är det historien som dominerar.

Fler Normandie-tips, och mer om Mont Saint-Michel, finns att läsa här.