New York bortom allfarvägarna

New York är ett populärt resmål för svenskar. De flesta besöker dock ungefär samma platser, och äter på samma restauranger. Staden har dock mer att bjuda på än så. Här är några tips som man inte hittar i guideböckerna.

New York är på många sätt populärkulturens huvudstad, även om det finns många utmanare till det stora äpplet om den titeln. Antalet filmer, låtar och tv-serier som på något sätt berör staden är så stort att man inte behöver ha varit där för att känna till flera gator, stadsdelar m.m. Men faktum är att New York är så stort att det finns mycket som inte figurerar i populärkulturen, och som man lätt missar även om man turistar i staden flera gånger. Nathan's klassiska restaurang vid Coney Island

En sådan sak är den kulinariska rikedomen. Det kommer nog inte som en överraskning för någon att man kan äta bra i New York, men exakt hur bra man kan äta är nog alla inte medvetna om. Framför allt går det att äta god mat från hela världen till låga priser, även om det sällan rör sig om några lyxrestauranger. Eftersom USA i allmänhet, och New York i synnerhet, är en etnisk och kulturell smältdegel märks detta också i maten, som blandar influenser från olika håll. I den här artikeln finns flera tips om restauranger och annat som frekventeras av New York-bor. Artikeln är skriven av Martin Gelin, som också skrivit en guidebok till det genuina New York.

Rockaway Beach

Ett intressant område i New York är Rockaway Beach, som ligger så långt söderut i Queens att det är närmare till Brooklyn än till resten av Queens County. Rockaway Beach ligger på ett utskjutande näs söder om JFK-flygplatsen och Jamaica Bay, och har traditionellt bebotts av alla samhällsklasser. Det har också varit en populär semesterort, tack vare det avskilda läget.

En av Woody Allens mest uppskattade filmer, Radio Days, utspelas i Rockaway Beach, och filmades också där.