Marrakech

Torget Jemaa el-Fna i MarrakechEtt resmål som blir alltmer populärt är Marrakech. Det beror delvis på att myndigheterna i Marocko har satsat stort på att bli en turistnation. Men det beror också på en unik mix av gammalt och nytt, natur och kultur.

Marrakech grundades år 1062 av Abu Bakr ibn Umar, en hövding bland almoraviderna, en dynasti som härskade över en stor bit av nordvästra Afrika och mer än halva Iberiska halvön. Almoraviderna var berber, alltså medlemmar i den nordafrikanska ursprungsbefolkningen.

Tillsammans med Fes, Rabat och Meknes är Marrakech en av Marockos fyra historiska huvudstäder. I likhet med dessa städer består Marrakech av en muromgärdad stadskärna – medinan – med nyare bebyggelse runt omkring. Medinan är Marrakechs gamla stad, och det är där man hittar de flesta av stadens traditionella marknader, s.k. souk. Den mest kända souken ligger vid torget Jemaa el-Fna, som kan sägas vara Marrkechs mittpunkt.

Soukerna

På en souk kan man köpa det mesta, från kryddor och läderhantverk till moderna elektroniska prylar. Det är fullt accepterat att pruta. Soukerna har blivit en av de mest kända symbolerna för Marrakech. Ursprungligen var de uppdelade i olika avdelningar, där olika typer av varor såldes. Idag är det lite si och så med uppdelningen, även om de stånd som säljer samma typ av varor tenderar att fortfarande ligga nära varandra.

Det finns också en viss uppdelning mellan olika souker. På Souk Semmarine, som är en av de största soukerna, kan man köpa det mesta, även om fokus ligger på kläder av olika slag. I övrigt ser uppdelningen ut ungefär så här:

  • Souk Ableuh – färsk frukt, grönsaker och kryddor, exempelvis citroner, kapris, mynta och oliver i olika färger.
  • Souk Kchacha – torkad frukt och nötter.
  • Rahba Qebima – hantverk som mattor och stickade mössor, men även skinn från exotiska djur (t.ex. ödlor).
  • Souk Siyyaghin – smycken.
  • Souk Cherratine – lädervaror.
  • Souk Belaarif – modern elektronik.

Trädgårdarna

En annan symbol för Marrakech är trädgårdarna, vara de äldsta uppfördes redan på 1100-talet. Dit hör Ménara, som ligger väster om staden, med Atlasbergen som fond. I trädgården finns även en konstgjord sjö, som fylls med vatten från bergen tre mil bort genom ett system av underjordiska kanaler.

Den mest kända trädgården är dock Jardin Majorelle, som är betydligt yngre. Trädgården omgärdar museet för islamisk kont, och har fått sitt namn från arkitekten Jacques Majorelle som ritade museibyggnaden. Trädgården köptes 1980 av modedesignern Yves Saint-Laurent och hans partner Pierre Bergé. Efter Saint-Laurents bortgång 2008 spreds hans aska i trädgården.

Atlasbergen

Söder om Marrakech löper Atlasbergen, en bergskedja där de högsta topparna når upp över 4000 meters höjd. Här bor en stor del av landets berberbefolkning, och bergskedjans namn kommer troligen från ordet adras, som betyder berg på flera berberspråk.

Bergen är perfekta att besöka för den som behöver en andningspaus efter att ha tillbringat några dagar i det hetsiga Marrakech. Här finns flera arter av djur och växter som inte finns någon annanstans i Afrika – floran och faunan påminner på flera sätt mer om den i Europa. Sju mil från Marrakech finns nationalparken Toubkal, döpt efter ett berg vars topp når 4167 meter över havet.