Guldkorn på nära håll

Man behöver inte resa långt för att resan ska bli minnesvärd. Och det är inte säkert att man måste ta semester heller.

När man talar om resor handlar det ofta om destinationer som Paris, Phuket eller Mallorca. Men även på närmare håll finns det mycket att uppleva, och det med en minimal risk för språkförbistring.

Skämt åsido så har Sverige mycket att bjuda på, och man kan ta sig till de svenska guldkornen med SJ, Swebus eller något annat bussbolag, om man inte har bil. Varför inte ta en tripp till den del av landet som många anser vara framsidan?

Rikets andra stadBerg- och dalbana på Liseberg

Stockholm kan vara en aning dött på sommaren, men det gäller inte rikets andra stad, Göteborg. Till stor del beror det troligen på en viss nöjespark som brukar marknadsföra sig med en grön kanin. De flesta är överens om att Liseberg är Sveriges bästa nöjespark, lika mycket för evenemangens som för attraktionernas skull. Nöjesparken satsar nu för att kunna hävda sig i den internationella konkurrensen, och lägger två miljarder kronor på att kunna tävla med bl.a. Disneyland. Mer om satsningen, som döpts till Jubileumsprojektet, finns att läsa här. Det jubileum som firas har inte med nöjesparken att göra, utan med Ostindiska kompaniet, vars fartyg ju utgick från Göteborg.

Om man åker dit för att åka Flumeride, Hanghai eller Helix är det bäst att göra det sen vår eller tidig höst, och allra helst en vardag. Då slipper man trängas med lika många besökare som det annars kan vara där. Genom att boka hotellrum på nätet blir det också möjligt att bo nära Liseberg utan att ruinera sig.

Upplev lugnet

Om man helst av allt inte omger sig med andra människor över huvud taget på fritiden, eller bara behöver en social detox, kan en resa norrut rekommenderas. Att vandra i fjällen är en populär sysselsättning sommartid. För populär, skulle vissa säga. Multisporttävlingar i fjällen inkräktar i vissa fall på renskötseln, rapporterar SR.

En del leder är så populära att man inte kommer att gå många meter utan att möta någon, i alla fall under högsäsong. Är det stillheten man är ute efter rekommenderas att semestra när de flesta är tillbaka på jobbet, till exempel i september. Har man tagit ut större delen av sina semesterdagar kan man göra en kortare vandring, över tre eller fyra dagar, t.ex. i Jämtlandstriangeln. Vill man spara på packningen kan man vandra mellan stugor istället för att sova i tält.

Dalsland

Om fjällen är för långt borta, och Göteborg är för urbant, kanske Dalsland passar bättre. Ett av Sveriges minsta landskap, både till ytan och till folkmängden, har blivit ett uppskattat turistmål för allt fler. Det som lockar är framför allt naturen – landskapet består till stor del av skog och sjöar. Det gör att det passar utmärkt att upptäcka i kanot. Är man mer intresserad av kultur har en hantverksby, inriktad på modernt skapande, vuxit fram i det gamla brukssamhället Fengersfors. I landskapet finns också flera gamla kyrkor.