GPS-spårning av din båt

Som båtägare har du möjlighet att till fullo njuta av livet på sjön. Tyvärr måste du även vara extra uppmärksam på tjuvar och ligor som stjäl båtmotorer. Det är viktigt att du förbereder dig och skyddar din båt på bästa sätt.

Med en egen båt kan du njuta av friheten på sjön och upptäcka vackra platser. Under våren sjösätter många sina båtar för att kunna använda dem under sommarhalvåret. I samma veva ökar även antalet stölder av båtmotorer. De senaste åren har dessa stölder ökat markant och polisen varnar båtägare för dessa båttjuvar. Varje år stjäls cirka 2000 båtmotorer i Sverige och siffran ökar varje år. Polisen meddelar att de flesta motorerna förs utomlands för försäljning. Sverige är det land i Europa som drabbats hårdast av båt- och motorstölder. För att skydda din båt är det viktigt att du förbereder dig och vidtar åtgärder i förebyggande syfte.

De stulna båtmotorerna säljs oftast utanför Sveriges gränser. Det mest effektiva sättet för att stöldskydda båtmotorn är att använda en gps-spårning. Tack vare gps-spåraren blir båtmotorn spårbar i hela Europa. Högkvalitativa och godkända spårare hittar du hos https://www.northtracker.com/stoldskydd/ som är ett svenskt mjukvarubolag. Dessa spårare är redo att använda direkt vid leverans och kan enkelt gömmas i motorn. Om den stulna motorn har en gps-spårare, går det att följa objektets geografiska postition på hemsidan och i appen. Dessutom går ett larm när motorn förflyttar sig utanför angiven zon.

GPS-spårare

En gps-spårare ger även rabatter hos försäkringsbolagen. De flesta försäkringsbolag kräver att du har en gps-spårare installerat som stöldskydd för att du ska få den den högsta premiereduktionen på försäkringen. Det är viktigt att du kontrollerar med ditt försäkringsbolag vilken typ av gps-spårare de godkänner.

Gör det svårt för tjuven

För att förebygga och förhindra stölder av båtar och båttillbehör, rekommenderar polisen att du gör följande:

  • Be någon att ha uppsyn över din båt om du lämnar den en längre tid. Samverkan är viktigt för att skapa trygghet bland båtägare.
  • Märk båtmotorn, till exempel med ett personnummer.
  • Fotografera motorn. Om motorn blir stulen kommer bildbevis att underlätta för polisen.
  • Skriv ned motornumret. Det underlättar vid internationell efterlysning av motoron.
  • Använd ett godkänt lås för båten och motorn.