Ett reselarm kan avvärja

Visst kan det vara spännande att resa utomlands och besöka en ny miljö. Det kan också vara otryggt. Att resa som turist kan tyvärr locka till många fällor. Många blir utsatta för bedragare eller andra typer av brott utomlands. Tråkigt nog även brott av sådan karaktär som tvingar många att avbryta semestern eller stanna kvar i en mycket orolig situation.

 

resa säkerhetAlltför nyligen drabbades Barcelona av ett terrordåd. Spanien hör till de absolut mest populära destinationerna i Europa. Sedan ett par år tillbaka har svenska resenärer rest till Spanien för att landet har upplevts som säkert. Detta trots förekomsten av ficktjuvar. Kanske för att du kan gardera dig med reselarm, passförsäkringar eller kortförsäkringar. Att bli av med sitt kort är obehagligt men inte livshotande som det dåd Barcelona drabbades av. I samband med dådet erbjöd både SAS och Norwegian fri ombokning men inga pengar tillbaka. Enligt svd.se vill vissa avbryta sin semester efter terrordåd, vilket inte verkar helt orimligt. Men såvida UD inte avråder resenärer från att avbryta sin semester, ges inte återbetalningar av flygbolagen.

Håll koll på saken genom att vara vaken

travel resaBarcelona är en av flera städer där turister brukar varnas för fingerfärdiga ficktjuvar i trakterna. Det är inte helt ovanligt i turisttäta städer. I utomeuropeiska länder finns också fällor. Bedragarna vet att turisterna exempelvis inte har koll på prissättning. Vagabond.se listar de vanligaste och värsta turistblåsningarna. De i topp fem är:

  1. Senapstricket- Det är vanligt på flygplatser. Klassiskt nog är det en person som äter korv och klumpigt nog ”råkar” fläcka ner din skjorta genom att spruta senap på den. Medan personen hjälper dig att torka bort fläcken plockas i stunden dina värdesaker.

 

  1. Vattenscooterbluffen- Den är särskilt vanlig i Pattaya och Phuket i Thailand. Det handlar om att en arrangör pressar dig på pengar för skador du påstås vara skyldig till. Innan du ger dig av bör du därför alltid gå igenom eventuella bucklor och repor på vattenscootern tillsammans med arrangören.
  1. Gratisarmbandet- Paris är en stad där detta ofta förekommer. Det börjar som alltid med vänlighet. Du blir överrumplad av en kvinna eller man. Personen börjar prata med dig och flätar samtidigt ett armband runt din handled. När armbandet är klart går det inte att ta av och du blir genast betalningsskyldig för det. Sällan utan påstridigheter. Liknande situationer brukar involvera blombuketter, enstaka rosor eller någon som spår din hand.
  1. Speltricket- Det är vanligt i storstäder som Stockholm, New York och London. Det brukar oftast vara tre koppar som spelas där du ska försöka gissa var en boll eller kula ligger efter att ha skyfflats runt. Du satsar pengar på något du inte kan gissa rätt på i slutändan. Andra spelare eller turister vinner ofta i samråd med bluffmakaren.
  1. Konstgalleriet- Oftast förekommande i stora kinesiska storstäder som Peking och Shanghai. Du blir då kontaktad av en ung person som utger sig för att vara en konststudent med hänvisningar till China- Mike. Går du dit blir du sen pressad till att betala en dyr éntreavgift eller köpa någonting i överpris.