Ett besök i ekskogen

Det finns många platser att besöka i världen. En behöver inte alltid åka så långt, det finns pärlor lite varstans. Som Östergötland med Linköping och det omkringliggande Eklandskapet till exempel.

1376729-acornNär Svenska Dagbladet nyligen listade de 21 vackraste platserna i Sverige, utifrån omröstningar i varje enskilt län, kom många skyddsvärda platser fram i resultaten. Detta ingick i kampanjen Svenska pärlor och bakom det hela står Världsnaturfonden. Men vilka platser blev då framröstade?

Några av de särskilt vackra områden som blev framröstade som upplevelsemässigt värefulla var bland annat Torups bokskog, Limön utanför Gävle, Ore skogsrike i Dalarna men dessutom Sturefors eklandskap i Östergötlands län.

Ett himmelrike för biologisk mångfald

Det är öster och söder om Linköping som man kan uppleva det herrgårdspräglade Eklandskapet. Här finns massor av gamla ekar med en enorm biologisk mångfald som resultat. Mer om de sällsynta insekter som lever och frodas i de gamla ekarna kan en läsa vidare i denna artikel om skalbaggar generellt och specifikt om den fridlysta läderbaggen.

Ekmiljöer är en av de artrikaste miljöerna i svensk natur där över tusen arter är beroende av trädslaget ek för sin överlevnad. Huvuddelen av den europeiska förekomsten av läderbagge finns till exempel i Östergötlands eklandskap – SVT

Förutom att det är oerhört vackert att promenera runt här, är det av intresse för den som är naturvetenskapligt lagd och intresserad. För att bo i närheten kan man alltid kolla in www.hotellilinköping.se för att finna ett passande hotell i staden och sedan åka ut till områdena fyllda med ekträd och herrgårdsbyggnader. Ett tips är att ta med picknickkorg och filt för att kunna njuta timmar i denna vackra miljö.